TOPlist
Sledujte nás:

Kolik tuku se skrývá v mase?

Zpět

Ing. Hana Málková

Maso je pro lidský organismus významným zdrojem hodnotných bílkovin, obsahuje rovněž důležité vitaminy (zejména D a B12), minerální látky a v neposlední řadě i esenciální aminokyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit a musíme je přijímat v potravě. Konzumace masa může být ovšem spojená při nevhodném výběru či přípravě i s vyšším příjmem tuků. Může, ale nemusí, jak si také v tomto článku ukážeme.

Jak se liší jednotlivé druhy masa co do obsahu tuku?

Stejně jako v mnoha jiných oblastech výživy, i co se týče masa panují různé nepodložené předpoklady a zažité ale mylné představy. V souvislosti s obsahem tuku v mase můžeme například narazit na poněkud zjednodušené přesvědčení, že kuřecí maso je vždy dietní, zatímco vepřové je samý tuk.

Ve skutečnosti ale u masa nezáleží jen na druhu, ale také na části zvířete, ze kterého pochází. A tak libové vepřové maso může obsahovat mnohem méně tuku než určité části drůbeže.

Přehlednou tabulku s obsahem bílkovin, tuků a nasycených mastných kyselin u nejčastějších druhů masa, naleznete níže v článku.

Pokud se podíváme konkrétně na drůbež, můžeme si všimnout opravdu významných rozdílů. Asi nikoho nepřekvapí, že například husa obsahuje v porovnání s kuřetem průměrně až dvojnásobné množství tuků. Velké rozdíly ale panují i mezi jednotlivými druhy masa vzhledem k tomu, ze které části zvířete pochází. Například v případě, že si místo na kuřecích křidýlkách s kůžičkou pochutnáte na kuřecích prsou, ušetříte ve stogramové porci až 14 gramů tuku! Podstatná část tuku skrytého v drůbežím mase se totiž nachází právě v kůži. Jejím odstraněním tedy výrazně snížíme energetickou hodnotu porce.

       

        Pokud z kuřecího stehna odstraníme kůži ušetříme ve stogramové porci 7 gramů tuku a 3 gramy SAFA.

Podobné rozdíly nalezneme i u jiných druhů masa. Co se týče hovězího, doporučujeme sáhnout spíše po libové svíčkové než po tučnějších kusech z přední části zvířete. V případě vepřového masa je zase obrovský rozdíl mezi tučnější krkovicí či bůčkem, a naopak libovou kýtou, pečení či panenkou.

            

              Tím, že vepřovou krkovici vyměníme za libovější vepřovou kýtu, ušetříme 9 gramů tuku a 4 gramy SAFA.

Snížit obsah tuku v porci masa můžeme i tím, že se před samotnou úpravou pokusíme u tučnějších kousků odstranit viditelný tuk.

Představa, že pouze tučné pokrmy jsou dobré, nemusí být rozhodně opodstatněná. I libové maso se dá připravit velice chutně. Takové medailonky z vepřové panenky či hovězí rumpsteak jsou toho vynikajícím příkladem.

Při přípravě méně tučných druhů masa si musíme dát pozor, abychom ho propekli tak akorát a příliš ho nevysušili. Pomoci nám mohou i různé marinády, díky kterým bude maso šťavnatější a křehčí. Zkuste například kuřecí prsa naložit do marinády z jogurtu, uvidíte, jak budou po upečení krásně šťavnatá.

Nepodceňujte přípravu!

Asi ani nemusíme zdůrazňovat, že významnou úlohu hraje také příprava masa. Pokud totiž i ten nejlibovější kousek zabalíme do klasického trojobalu a usmažíme na pořádné dávce tuku, změní se nám rázem na kalorickou bombu. Stejně tak bychom měli myslet na omáčky a přílohy, které si k masu nandáme na talíř. Je málo platné, že jsme použili to vůbec nejlibovější hovězí, pokud ho na závěr přelijeme smetanovou omáčkou a spořádáme k němu talíř smažených hranolků.

V následující tabulce se můžete podívat na obrovské rozdíly v energetické hodnotě u oblíbených řízků, které jsou zapříčiněné rozdílnou přípravou a použitým druhem masa.

Zlaté ryby

Když přijde na maso, vynikající volbou jsou ryby. Ceněné jsou nejen pro nezanedbatelný obsah jódu, který se ve větším množství nachází v rybách mořských, ale rovněž nižší obsah SAFA a naopak vyšší obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin. Ty působí protektivně v boji s nebezpečnými kardiovaskulárními onemocněními. Nejvíce těchto prospěšných nenasycených mastných kyselin nalezneme u tučných ryb, jako je makrela nebo losos.

Obecně lze říci, že tučnější jsou ty ryby, které se přirozeně vyskytují ve studených vodách. Naopak nejméně tučné jsou ryby sladkovodní dravé (okoun, candát, štika).

Doporučit můžeme i mořské plody, které průměrně obsahují méně tuku a mají rovněž vysoký obsah kvalitních bílkovin a minerálních látek.

Tabulka klíčových výživových hodnot u jednotlivých druhů masa. Hodnoty jsou vztažené ke 100 gramové porci.

druh masa (v syrovém stavu)

kJ

bílkoviny (g)

tuky (g)

SAFA (g)

vepřová panenka

480

20

4

1,8

vepřová pečeně

550

22

4,5

2

vepřová kýta

600

20

7

3,2

vepřová plec

700

19

10

4,5

vepřová krkovice

930

19

16

7,2

vepřové mleté průměr

1100

17

21

9,5

hovězí kýta

490

22

3

1,4

hovězí svíčková

580

20

6

2,7

hovězí maso přední průměr

800

18

13

5,9

hovězí mleté průměr

950

18

17

7,7

kuřecí prsa bez kůže

430

23

1

0,5

kuřecí stehno bez kůže

600

19

7

3,2

kuřecí paličky s kůží

680

19

9

4,1

kuřecí stehno s kůží

800

16

14

6,3

kuřecí křidélka s kůží

850

16

15

6,8

mořské plody (průměr)

310

13

1

0,3

treska

340

18

1

0,3

krevety

390

18

2

0,6

pangasius

390

17

1

0,3

okoun

420

19

3

0,8

pstruh

500

18

5

1,4

tuňák

500

22

4

1,1

kapr

530

18

6

1,7

makrela

750

18

12

3,4

losos

850

22

12

3,4

Uvedené hodnoty vycházejí z databáze potravin, kterou naleznete na stránkách STOBklubu


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem tuků, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 02. 2018 07:39
O některých údajích by se dalo úspěšně pochybovat - vepřová kýta je šunka a podle normy by neměla mít více než 1% tuku a samotné maso z kýty neobsahuje tuk žádný ...
20. 07. 2017 23:50
Přehledný článek a super tabulka.
20. 07. 2017 19:31
Super článek.
01. 04. 2017 21:17
Opět moc hezká a přehledná tabulka a užitečné informace
31. 03. 2017 16:32
Nejsem sice pravá"masařka" ale grilovanému kuřeti neodolám, když už maso, tak pěkně suché.Bohužel vypečenou kůžičku nevyhazuji:-)
31. 03. 2017 11:24
Tabulky jsou opravdu velmi šikovné
31. 03. 2017 05:25
Pro mě asi nic nového, ale pochvala za přehlednou tabulku :-)
31. 03. 2017 05:13
Perfektní informace a přehled pro vaření.
30. 03. 2017 23:16
Krásně jasně přehledně :-) Perfektní článek, spousta užitečných informací - ukládám, díky :-)
30. 03. 2017 23:08
Konhana: Podle databáze potravin je krůtí maso velmi podobné kuřecímu (taková prsa bez kůže se od sebe téměř neliší). Krůtí je obecně o maličko dietnější - má "o gram" více bílkovin a o to méně tuku. U masa s kůží je to o něco markantnější než u masa bez kůže. To je zjevně dáno tím, že krůta je rozměrově větší, takže má, vztaženo k jetnotkové váze, menší zastoupení povrchu = kůže s tukem.
Co se králíka týče, průměrně je na tom asi jako kuřecí stehno bez kůže. opisuju z databáze potravin (hodnoty odpovídají pořadí sloupců v tabulce v tomto článku):
kuře průměr syrové bez kůže 510/21/4/1.8
Králičí průměr syrové 620/20/7/3.2
Pak je v databázi ještě králík divoký, který není tak vykrmený a má toho tuku opravdu málo.
30. 03. 2017 22:46
Holky, je vidět, že nejsme žádné slepice! Všímáte si? Drůbeží prsa mají tuku nejmíň, zatímco ty naše "vnadné přednosti" jsou tukem pěkně zaoblené :-)
30. 03. 2017 22:24
Masa: Mášo, jak ses ptala na to maso - nevím, proč mi nechutná. Myslím, že ho neumím dobře připravit, vždy ho mám tvrdé, suché apod. A nevím, jestli je to špatným výběrem nebo mou nešikovností. Když si přečtu recept, tak mi to nějak podle něj nejde. Když si dám maso v restauraci, tak mi chutná :-) Asi to neumím.
30. 03. 2017 18:57
Mořské plody moc nemusím ale jinak maso jím, ryby také, drůbeží nesnáším kůži, to by jsem ani neochutnala od mala, také tučné nemůžu, mám nějakou klapku v krku, máma se u toho vztekala, musela mi dát z masa každou žilku jinak jsem nemohla jíst. Dnes co si to dávno dělám sama, už něco sním, než by jsem se s tím babrala.
30. 03. 2017 14:19
Maso můžu v podstatě jakékoliv co se druhu týče, jen když není tlusté :-)
Ryby patří k oblíbeným , jen pečenáče a rybí salát v majonéze nemusím.
Článek přehledný a tabulka vytištěná :o))
30. 03. 2017 13:39
Krásný článek, spousty informací
30. 03. 2017 13:17
Pomalu začínám objevovat ryby, dříve jsme je moc nejedli. Škoda že jsou poměrně drahé. V porovnání mi chybí ještě krůtí maso a králík
30. 03. 2017 12:54
Děkuji za super tabulku, už je vytisknutá
30. 03. 2017 10:40
Super tabulka už jsem si ji vytiskla
30. 03. 2017 10:40
No já bych bez masa být nemohla...o víkendu jsem dělala svíčkovou, místo špeku jsem jí protáhla mrkví a řapíkatým celerem, omáčka byla z kořenové zeleniny a s 1 zakysankou, a do semaforků se vešel i karlovarský knedlík - jasně že z celozrnného pečiva. Krkovici ničím nenahradíš...alespoń v mém případě, tak alespoń občas v létě na grilu... ale jasně že pokorně dlabu kuřecí bez kůže, když jsem "v hubnutí". Ryby mi nevadí, ale nějak to není to pravé...i když steaky z čerstvého tuňáka během mé jarní dovolené v teple byly samozřejmě skvělé.
30. 03. 2017 09:05
Fila Byla : a proč ti to nechutná ???? Pro samotné maso, nebo že jsi zvyklá jen na kuřecí.... A dáš si v restauraci někdy i jiné maso než kuřecí ???
30. 03. 2017 08:51
Zajímavé srovnání, ryby bohužel moc nemusím.
30. 03. 2017 08:33
Pěkná tabulka. Překvapilo mě, že kuřecí stehno bez kůže je srovnatelné s vepřovou kýtou. Potěšila mě treska, hned musím nějakou vyndat z mrazáku/ ale to už víme/. A chybí tam pro srovnání třeba vepřový bůček.
30. 03. 2017 08:21
Děkuji za tento blog. Věděla jsem o rozdílech, které popisujete, ale velkým přínosem je právě opět srovnávací tabulka. Jinak - přiznám se, že mi to s masem moc nejde. Neumím ho nakoupit, nevím, která část se na co používá. Když jsme byly děti, vařila se u nás klasická česká kuchyně, ale to byly časy, kdy jsem nevnímala, co je to za maso. Během let jsme od ní postupně upustili a začali jsem připravovat vegetariánská jídla, ryby a drůbež, hlavně kuřata, připravovaná celkem zdravě (moc jsme doma nesmažili, já pak ve své vlastní domácnosti vlastně vůbec). Stává se mi však, že už na tak úzký výběr masa ani nemám chuť. To se pak vždycky rozhodnu koupit něco jiného, v masně při výběru masa vypadám, jak z pomocné školy, jako bych maso nikdy neviděla, nechám si poradit, přinesu si maso domů, upravím pokud možno s nejmenším množstvím tuku a je to hrůza, nedá se to jíst a pak si dlooouho zase jiné maso než kuře nekoupím a docela mi to přijde škoda. Moc bych uvítala článek, který by se věnoval i tomu, jak se která část hovězího či vepřového masa dá připravit.
30. 03. 2017 08:20
opět pěkný článek a krásná tabulka
30. 03. 2017 08:06
Moc hezký přehled. Člověk žasne, co dokáže jedna vypečená kůžička. :-)

Naši partneři